Hoe te stoppen met het gooien van driftbuien?

Hoe u driftbuien kunt voorkomen
Leer hoe u om kunt gaan met de onmiddellijke woede van een driftbui, hoe u driftbuien kunt voorkomen en uw driftbuien kunt begrijpen.

Iedereen voelt zich wel eens boos. Maar als je merkt dat je woede onbeheersbaar of gênant is, of je een machteloos gevoel geeft, kun je driftbuien krijgen. Geschat wordt dat ongeveer 1 op de 5 mensen episodes van woede ervaart die ze niet onder controle hebben, en meestal dingen zullen zeggen en doen waar ze later spijt van hebben. Leer hoe u omgaat met de onmiddellijke woede van een driftbui, voorkom driftbuien en begrijp uw driftbuien.

Deel 1 van 3: omgaan met onmiddellijke woede

 1. 1
  Oefening. Oefen regelmatig, net voor een stressvolle situatie of als reactie op woede. Onderzoek heeft aangetoond dat lichaamsbeweging je lichaam vertelt om nuttige endorfines vrij te maken die de stressreactie van je lichaam verminderen en je humeur verbeteren. Dit alles kan je helpen om te kalmeren. Oefening van welke aard dan ook kan dezelfde nuttige effecten hebben op woede, dus doe een activiteit die u normaal gesproken leuk vindt (zoals hardlopen, dansen of wandelen).
  • Als u bijvoorbeeld weet dat u later op de dag een stressvolle zakelijke bijeenkomst heeft, neem dan 's ochtends de tijd om te gaan hardlopen. Dit vermindert stress en spanning, zodat u niet geliquideerd uw vergadering binnenloopt.
 2. 2
  Tel. Hoewel het vreemd klinkt, kan tellen juist helpen om je te vertragen als je in de verleiding komt om te ontploffen of een driftbui te krijgen. Richt je gedachten weg van de situatie en op je tellen en ademen. Tel tot 10, haal adem bij elke telling en tussen elk nummer. Als u dit in een langzaam tempo doet, kunt u langzamer en rustiger worden. Ga door met tellen als je nog steeds boos bent nadat je 10 hebt bereikt.
  • Als je boos bent, geeft je lichaam adrenaline af, waardoor je hartslag stijgt, je rood wordt en andere fysieke tekenen van woede of opwinding worden veroorzaakt.
  • Tellen geeft je de kans om je reacties te vertragen en te kalmeren, zodat je niet impulsief handelt.
 3. 3
  Doe ademhalingsoefeningen. Leer ademen met je middenrif, de spier aan de onderkant van je longen. Concentreer je op je ademhaling en haal diep adem die de hele long vult. Adem 5 seconden in, houd dan 5 seconden vast en laat 5 seconden los. Neem 2 normale ademhalingen tussen elke middenrifademhaling, zodat u niet gaat hyperventileren en herhaal de oefening totdat u zich rustiger voelt.
  • Ademen geeft je lichaam het signaal om te kalmeren. Het doet dit door neurotransmitters vrij te geven die je hersenen vertellen dat je in orde en veilig bent.
  • Als je boos bent, kan adrenaline je ademhaling versnellen, waardoor het lijkt alsof ademhalen moeilijk is of dat je niet volledig kunt ademen.
  Ik heb de neiging om driftbuien te hebben als autistische volwassene omdat ik mijn zin niet krijg
  Ik heb de neiging om driftbuien te hebben als autistische volwassene omdat ik mijn zin niet krijg.
 4. 4
  Mediteren. Meditatie kan je helpen je te concentreren, je stressniveaus te verminderen en zelfbewustzijn mogelijk te maken. Al deze dingen kunnen je kalmeren wanneer je geconfronteerd wordt met een emotionele uitbarsting. Probeer ten minste 10 tot 20 minuten per dag te besteden aan mindfulness, wat uw algehele geestelijke gezondheid kan verbeteren.
  • Er zijn verschillende vormen van meditatie die je kunt proberen, zoals Tai Chi, yoga, transcendente meditatie en Qi Gong.

Deel 2 van 3: driftbuien voorkomen

 1. 1
  Identificeer het probleem. Dit is een belangrijke levensvaardigheid die stress en frustratie kan verminderen. Door het probleem te herkennen, kunt u een problematische situatie identificeren en leren hoe u ermee om kunt gaan. Als u de oorzaak van uw frustratie begrijpt, kunt u zich ook meer controle over de situatie voelen.
  • Als je bijvoorbeeld in een restaurant bent en nog steeds op je ober wacht, kun je dit als een probleem herkennen omdat je er gefrustreerd en boos van wordt.
 2. 2
  Creëer opties voor jezelf. Neem even de tijd om na te denken over verschillende mogelijke acties die u zou kunnen ondernemen, zoals een driftbui krijgen, helemaal niets zeggen of uzelf uit de situatie verwijderen. De sleutel tot het nadenken over uw opties is om de gevolgen van elk te overwegen voordat u handelt. Kies een actie die je frustratie zal verminderen en de situatie zal veranderen. Als u eenmaal een besluit heeft genomen, voert u uw plan uit op een manier die goed wordt ontvangen.
  • In plaats van bijvoorbeeld een driftbui in het restaurant te krijgen en daar later spijt van te krijgen, kun je ervoor kiezen om met de manager te praten of naar een andere tafel te gaan. Deze opties kunnen je frustratie en woede verlichten.
 3. 3
  Kalmeer jezelf. Neem even de tijd om ervoor te zorgen dat je de baas bent over je emoties. Laat je acties niet door je woede beheersen. Misschien moet je even weglopen van de situatie of je gedachten op een rijtje zetten voordat je reageert.
  • Probeer de situatie alleen aan te pakken als je het gevoel hebt dat je in staat bent om met andere mensen om te gaan zonder een driftbui te krijgen.
 4. 4
  Druk je emoties uit. Als je het gevoel hebt dat je vastzit en niet in staat bent om je gevoelens te uiten, leer dan om je woede effectief te uiten. Dit kan ervoor zorgen dat je meer controle hebt over de situatie. Als iemand je van streek maakt, benader die persoon dan op een eenvoudige en directe manier. Vertel hoe u zich door de situatie voelde en misschien wilt u zelfs vragen hoe u zou willen dat de situatie in de toekomst zou zijn. Zorg ervoor dat je je op je gevoelens concentreert.
  • Stel je bijvoorbeeld voor dat je in een restaurant bent en wacht tot je ober terugkomt. Als je eenmaal gekalmeerd bent om een uitbarsting te voorkomen, is je volgende stap om de manager te spreken. Leg uit dat u niet tevreden bent over de service en vraag om een wijziging. Zorg ervoor dat u zich op uzelf concentreert en vermijd de neiging om te schreeuwen of kleinerende opmerkingen te maken over de ober, manager of personeel (zoals schelden).
  Probeer de situatie alleen aan te pakken als je het gevoel hebt dat je in staat bent om met andere mensen
  Probeer de situatie alleen aan te pakken als je het gevoel hebt dat je in staat bent om met andere mensen om te gaan zonder een driftbui te krijgen.
 5. 5
  Verander je verwachtingen. Besteed echt wat tijd aan het nadenken over uw vooruitzichten. Heb je vaak negatieve gedachten of vind je dat je oneerlijk wordt behandeld? Als je vaak zo denkt, creëer je misschien stress en creëer je situaties die je boos maken. Begin de manier waarop je naar dingen kijkt te veranderen. Overweeg in plaats daarvan het positieve in een situatie of verwacht niet dat u een voorkeursbehandeling krijgt.
  • Schrijf bijvoorbeeld elke dag 3 positieve dingen op die je zijn overkomen. Dit kan je meer bewust maken van de positieve dingen die er al zijn in je leven.
 6. 6
  Plan positieve activiteiten gedurende de dag. Plan een paar kleine positieve dingen die je elke dag kunt doen. Kies dingen die niet schadelijk zijn en die niet veel tijd kosten. Ze moeten gemakkelijk in uw schema passen, maar u een gelukkig of ontspannen gevoel geven. Het opnemen van positieve momenten gedurende de dag kan voorkomen dat je woede opbouwt.
  • Gun jezelf bijvoorbeeld 's middags een koffiepauze, plan ' s avonds een rustgevend bubbelbad of lees een hoofdstuk uit je favoriete boek tijdens je werkpauze.

Deel 3 van 3: leren over je driftbuien

 1. 1
  Begrijp de oorzaak van woedeaanvallen bij volwassenen. Een driftbui, of explosieve woede, is een uiting van woede die niet in verhouding staat tot de situatie. U kunt zich ook hulpeloos en onbeheerst voelen. Tantrums kunnen worden veroorzaakt door verschillende dingen voor verschillende mensen. Sommige mensen hebben uitgebreide schaamte die tot uitbarstingen leidt, terwijl anderen woede hebben aangenomen als hun copingmechanisme voor trauma uit het verleden. Mensen hebben ook verschillende niveaus van controle als het gaat om het omgaan met woede.
  • Driftbuien zijn meestal verbaal van aard en kunnen deel uitmaken van een woede-episode, hoewel niet alle woede hetzelfde is.
  • Sommige uitbarstingen zijn minder intens maar komen vaker voor, terwijl andere intenser zijn en slechts een paar keer per jaar voorkomen.
 2. 2
  Denk aan je triggers. Triggers, de dingen die je driftbuien veroorzaken, kunnen gemakkelijk te identificeren zijn (zoals verkeer of onbeschofte mensen) of subtieler (zoals in de rij wachten of een luchthartige opmerking). Probeer plaatsen, mensen of situaties te identificeren die direct tot je uitbarstingen leiden. Denk aan veelvoorkomende thema's of wat het precies was aan die dingen die je boos maakten. Door triggers te identificeren, kunt u anticiperen op situaties die een driftbui kunnen veroorzaken. Dit stelt je in staat om te overwegen hoe je zult reageren zonder een driftbui te krijgen.
  • U merkt bijvoorbeeld misschien dat wanneer u zich vastzit, niet gerespecteerd of gekleineerd voelt, u eerder een driftbui krijgt. Als je weet dat een bepaalde collega je vaak zo laat voelen, begrijp dan dat je de situatie anders moet bekijken. Bespreek de situatie rustig met uw collega of oefen ontspanningstechnieken voordat u met deze persoon omgaat.
 3. 3
  Schrijf in een dagboek om uw triggers te bepalen. Dit zal je helpen triggers te identificeren en te onthouden hoe je met de woede bent omgegaan. U kunt bijvoorbeeld ontdekken dat uw gezin van herkomst ook met woede-uitbarstingen omging en dat u daarvan hebt geleerd. Of je merkt misschien dat je familie geen enkele uiting van woede toestond en je hebt geleerd het op te kroppen totdat je explodeerde. Als je eenmaal een duidelijk idee hebt van je triggers en waarom ze triggers voor jou zijn, kun je deze situaties gaan herkennen en je driftbuigedrag vervangen door productiever gedrag.
  • Vraag jezelf af of je je herinnert dat je boos was voor een uitbarsting toen je jong was of opgroeide. Misschien had je die gevoelens en hield je ze in? Misschien heeft een naast familielid je het gevoel gegeven dat je niet belangrijk bent en ben je nu erg vatbaar voor dit gevoel. Dit kan je nog steeds boos maken.
  Kun je driftbuien krijgen
  Maar als je merkt dat je woede onbeheersbaar of gênant is, of je een machteloos gevoel geeft, kun je driftbuien krijgen.
 4. 4
  Besteed aandacht aan boze gedachten. Er zijn veel verschillende redenen waarom we boos worden, en woede is een normale reactie op frustrerende situaties. Het is geen "slechte" emotie. Maar woede kan leiden tot ongewenst en vaak agressief gedrag, zowel verbaal als fysiek. Besteed aandacht aan boze gedachten die tot driftbuien kunnen leiden. Probeer je weer op iets anders te concentreren, herinner jezelf eraan om te kalmeren en weet dat de situatie slechts tijdelijk is.
  • U kunt onmiddellijke woede opmerken over situaties. U kunt bijvoorbeeld worden afgesneden in het verkeer en denken: "Ik kan niet geloven dat ze die persoon een rijbewijs hebben gegeven!!"
  • Na een tijdje wachten kunnen zich boze gedachten ontwikkelen. Als u bijvoorbeeld in een restaurant op bediening wacht, begint u misschien te denken: "Waar is mijn ober? Waarom is mijn drankje nog steeds leeg?"
 5. 5
  Let op fysieke symptomen van woede. Terwijl je aandacht schenkt aan boze gedachten, zou je ook fysieke tekenen van woede moeten kunnen herkennen. Deze kunnen u ook waarschuwen om uw denkproces te veranderen en problemen op te lossen. Dit kan voorkomen dat een driftbui ontstaat. Lichamelijke symptomen van woede kunnen zijn:
  • Verhoogde hartslag
  • Een rood of warm gevoel op je wangen
  • Spierspanning
  • Hoofdpijn
 6. 6
  Weet wanneer je advies moet inwinnen. Een counselor kan met je samenwerken om uitbarstingen te voorkomen en je te helpen jezelf te kalmeren wanneer je een trigger ervaart. Ook werk je aan het veranderen van je gedachten en gedrag door middel van Cognitieve Gedragstherapie (CGT). CGT kan je helpen te leren waar je woede vandaan komt en hoe deze zich ontwikkelt. Dit kan u helpen bij het herkennen van potentieel moeilijke situaties en u leren hoe u er beter mee kunt omgaan. Als u een van de volgende problemen ervaart, is het misschien tijd om met een hulpverlener te praten:
  • Vrienden of familie zijn bang voor je uitbarstingen of schamen zich ervoor in het openbaar.
  • Uw gezondheid begint eronder te lijden, waardoor u risico loopt op hartaandoeningen, boulimia nervosa en zelfs auto-ongelukken (als u last heeft van woede op de weg).
  • Je woede veroorzaakt ernstige familieproblemen of ruzies
  • Je woede veroorzaakt problemen op het werk (zoals klachten van collega's of disciplinaire maatregelen)

Vragen en antwoorden

 • Ik word boos op mijn familie, wat moet ik doen?
  Als je boos wordt op je familie, zijn er meerdere dingen die je kunt doen. Je kunt rustig worden en weglopen. Als je een auto hebt, rijd dan rond en jam naar je favoriete nummer. Of je kunt iets doen wat je leuk vindt.
 • Ik heb de neiging om driftbuien te hebben als autistische volwassene omdat ik mijn zin niet krijg. Wat moet ik doen?
  Probeer je triggers te achterhalen. Als je een driftbui voelt aankomen, neem dan een pauze. Excuseer jezelf, ga naar de badkamer en haal diep adem. Realiseer je dat je hoe dan ook je zin niet krijgt, en een driftbui helpt niets. Als het je lukt om geen driftbui te krijgen, denk er dan eens over na hoe goed het voelde om controle te hebben; gebruik die ervaring om je reserve van brandstof te voorzien de volgende keer dat je er een voelt opkomen. Je zult hier en daar uitglijden. Het is allemaal een leerproces.

Comments (2)

 • chelseypredovic
  Het heeft me geholpen omdat ik een 13-jarige jongen ben, en ik word erg boos om de kleinste dingen. Ik ga dit proberen als ik boos word. Ik krijg meestal huisarrest omdat ik boos ben door op de grond te stampen en tegen de muren te slaan.
 • pstevens
  Het hielp me om te kalmeren. Dus nu kan ik dit keer op keer lezen om me te kalmeren.
Medische disclaimer De inhoud van dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, onderzoek, diagnose of behandeling. U dient altijd contact op te nemen met uw arts of een andere gekwalificeerde beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg voordat u begint, verandert of stopt met enige vorm van gezondheidsbehandeling.
Deze site gebruikt cookies om het verkeer te analyseren en om advertenties te personaliseren. Als u ermee doorgaat deze site te gebruiken, stemt u in met het gebruik van cookies. Ga voor meer informatie naar ons privacybeleid.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail