Hoe kunt u uw kind helpen om te gaan met uw PTSS?

Zoek dan onmiddellijk hulp of leer uw kind om hulp te krijgen
Als uw symptomen ervoor zorgen dat u gewelddadig wordt en u of uw kind in gevaar brengt, zoek dan onmiddellijk hulp of leer uw kind om hulp te krijgen.

Posttraumatische stressstoornis is een soort angststoornis die ontstaat nadat een persoon een beangstigende of levensbedreigende gebeurtenis heeft meegemaakt. Degenen die aan PTSD lijden, vinden het misschien een uitdaging om in het dagelijks leven het hoofd te bieden, maar ouders met de stoornis moeten unieke barrières overwinnen. Hoewel uw gezin zeker te maken zal hebben met uw PTSS, kunt u problemen minimaliseren en voorkomen door te begrijpen hoe uw trauma uw kinderen beïnvloedt, een open discussie te voeren en strategieën te ontwikkelen om uw kind te helpen het hoofd te bieden.

Deel 1 van 3: ouderschap met ptss

 1. 1
  Leg de toestand in begrijpelijke bewoordingen aan uw kind uit. Zonder te begrijpen waar u mee te maken heeft, kan uw kind denken dat de manier waarop u handelt hun schuld is. Ze kunnen bang en in de war raken. Hoewel praten over PTSD de zorgen van uw kind niet helemaal wegneemt, zal het de deur voor u openen om er in de toekomst meer over te praten.
  • Afhankelijk van de leeftijd van uw kind, zult u uw bericht aanpassen zodat het past bij hun communicatieniveau. Je zou kunnen zeggen: "Papa heeft zoiets als PTSS. Het is een ziekte die me enge gedachten en nachtmerries bezorgt. Soms word ik heel boos of word ik snel bang."
 2. 2
  Moedig uw kind aan om vragen te stellen en hun behoeften te uiten. Laat uw kind weten dat het oké is dat ze u eventuele vragen over PTSS stellen. Moedig ze ook aan om naar u of een andere volwassene die u vertrouwt, te komen als er later vragen rijzen. Als ze vragen stellen, doe dan je best om ze eerlijk te beantwoorden zonder al te veel grafische details op te geven.
  • Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: "Ik wil dat je je op je gemak voelt als je hierover met me praat... Heb je nog vragen?" Als ze vragen: "Waarom heb je PTSD?" zou je kunnen antwoorden: "Ik had een heel ernstig ongeluk waarbij ik bijna omkwam. Het was heel eng en zorgde ervoor dat ik veranderde hoe ik op stress reageerde. Ik ga naar een dokter om me te helpen ermee om te gaan."
  "Papa heeft zoiets als PTSS
  Je zou kunnen zeggen: "Papa heeft zoiets als PTSS. Het is een ziekte die me enge gedachten en nachtmerries bezorgt.
 3. 3
  Bedenk een plan tijdens een crisis. Ouderschap met een psychische stoornis zoals PTSD kan onvoorspelbaar aanvoelen en ouders voelen zich vaak hulpeloos in het licht van hun aandoeningen. U kunt uzelf en uw kinderen versterken door op een "goede" dag een crisisplan op te stellen. Het is ook belangrijk om een plan te hebben om voor uw kind te zorgen als u in het ziekenhuis moet worden opgenomen.
  • Leg uw kinderen uit op welke tekens ze in een aflevering moeten letten. U kunt bijvoorbeeld flauwvallen, hysterisch huilen of tegen een muur slaan. Laat hen weten wanneer u iets doet dat gevaarlijk kan zijn voor hen of uzelf, dat ze een vast protocol moeten volgen. Zeg dat ze een mobiele telefoon moeten pakken en ergens veilig moeten zoeken, zoals een boomhut of het huis van de buren. Geef ze een nummer aan een familielid of vriend om hulp in te roepen, of leer ze zelfs hoe ze het alarmnummer moeten bellen als het kind denkt dat zij of jij in groot gevaar verkeren.
 4. 4
  Help uw kind om rustgevende of ontspanningstechnieken te leren. Kinderen van ouders met PTSD kunnen sommige symptomen van trauma zelfs overnemen. Om de kans te verkleinen dat uw kind depressief of angstig wordt, werkt u samen met uw arts of een schooladviseur om hen oefeningen te leren om met stress en angst om te gaan. Deze technieken kunnen nuttig zijn voor u, uw kind of iemand anders in het huishouden.
  • Een snelle en gemakkelijke ontspanningstechniek om angst te verzachten, is een rustige ademhaling. Laat uw kind dit oefenen door gedurende ongeveer 4 tellen langzaam in te ademen door de neus. Laat ze dan de adem 1 of 2 tellen inhouden. Adem 4 tellen uit door de mond. Wacht een paar seconden en herhaal dan 5 tot 10 ademhalingen of totdat ze zich kalm beginnen te voelen.
  • Andere nuttige kalmerende technieken die uw kind kan leren, zijn onder meer geleide beelden of visualisatie en progressieve spierontspanning.
 5. 5
  Toon genegenheid als je kunt. Omdat u vanwege uw ziekte waarschijnlijk afstandelijk en bewaakt bent, krijgt uw kind mogelijk niet voldoende aandacht en genegenheid die nodig zijn om een sterke band en gezonde gehechtheid te ontwikkelen. Wanneer je er zin in hebt, zorg er dan voor dat je je kind fysiek aanraakt in de vorm van knuffels, kusjes en liefkozingen.
  • Dit helpt uw kind zich geliefd te voelen en helpt u beiden een positieve band te vormen. Probeer op goede dagen ook activiteiten met uw kind uit te voeren die u allebei leuk vindt.
Ouderschap met een psychische stoornis zoals PTSD kan onvoorspelbaar aanvoelen
Ouderschap met een psychische stoornis zoals PTSD kan onvoorspelbaar aanvoelen en ouders voelen zich vaak hulpeloos in het licht van hun aandoeningen.

Deel 2 van 3: Hulp krijgen

 1. 1
  Omring uw kind met andere ondersteunende volwassenen. Omgaan met een ernstige psychische aandoening zoals PTSD houdt waarschijnlijk in dat u op slechte dagen in bed ligt of zelfs in het ziekenhuis wordt opgenomen op de slechtste dagen. Zorg ervoor dat uw kind extra relaties heeft in uw gezin en de lokale gemeenschap om in te staan als u zich niet goed voelt.
  • Doe een beroep op vrienden, familieleden, leraren, coaches en schooladviseurs. Uw doel is niet om uw kind speciale aandacht te geven, maar om volwassenen die het nodig hebben te informeren, zodat ze ondersteuning kunnen bieden of kunnen inchecken als dat nodig is.
  • In sommige gevallen, wanneer uw aanwezigheid uw kinderen in gevaar brengt, kan het nodig zijn om uw kinderen tijdelijk onder de zorg van een naast familielid te plaatsen terwijl u de behandeling krijgt die u nodig heeft.
 2. 2
  Ga naar gezinstherapie. Deelname aan een of andere vorm van geestelijke gezondheidszorg is essentieel voor de ontwikkeling en het welzijn van uw kind. Omdat PTSD het hele gezin treft, moet iedereen bij de behandeling worden betrokken om de vruchten te plukken.
  • Gezinstherapie kan u helpen om beter te leren omgaan met de behandeling en om eventuele kinderen of andere leden van het huishouden te helpen de zorg te krijgen die ze nodig hebben.
 3. 3
  Maak van uw behandeling een prioriteit. Naast het betrekken van uw familie bij de behandeling, dient u eerst als individu een behandeling te zoeken om de traumatische herinneringen die verband houden met PTSD op te lossen. De beste manier waarop u uw kinderen kunt helpen, is door uzelf te helpen en uw behandeling voort te zetten zoals geadviseerd door uw zorgverlener.
  • Typische behandeling voor PTSD omvat een gecombineerde benadering van deelname aan psychotherapie en het nemen van medicijnen voor angst of depressie. Bovendien suggereren artsen vaak dat PTSD-patiënten hun levensstijl veranderen, zoals sporten, goede slaaphygiëne toepassen, sociale steun krijgen en positieve persoonlijke doelen stellen.
Typische behandeling voor PTSD omvat een gecombineerde benadering van deelname aan psychotherapie
Typische behandeling voor PTSD omvat een gecombineerde benadering van deelname aan psychotherapie en het nemen van medicijnen voor angst of depressie.

Deel 3 van 3: Het effect van ptss op kinderen begrijpen

 1. 1
  Weet dat uw kind een hoger risico heeft op een psychische aandoening. Door uw diagnose heeft uw kind een verhoogd risico op PTSD-gerelateerde aandoeningen zoals angst en depressie. Dit kan gebeuren tijdens de kindertijd en adolescentie en zich uitstrekken tot op volwassen leeftijd. Kinderen van ouders met PTSD kunnen ook zelf symptomen van de aandoening ontwikkelen in een aandoening die bekend staat als secundaire traumatisering.
  • Door deel te nemen aan een individuele behandeling voor uw eigen symptomen en door uw kinderen te laten deelnemen aan gezinstherapie (of individuele therapie), kunt u de langetermijngevolgen van uw PTSS voor uw kinderen minimaliseren.
 2. 2
  Bedenk hoe uw PTSD kan leiden tot gedragsproblemen bij kinderen. Omdat uw kinderen door uw ziekte misschien geen gezonde band met u hebben opgebouwd, kunnen ze thuis en op school acteergedrag vertonen. Dit kunnen woede, agressief gedrag, terugpraten of andere vormen van negatieve aandacht vragen. Praat met de arts van uw kind of een therapeut als u dit soort gedrag opmerkt.
  • Tieners van ouders met PTSD zijn geneigd weg te rennen, zelfmoordgedachten of -gedrag te uiten en alcohol en drugs te gebruiken.
 3. 3
  Pas op voor de mogelijkheid van kindermishandeling. Uw PTSD kan resulteren in episodes van intense woede, waarbij u uithaalt naar degenen om u heen die denken dat u de traumatische ervaring opnieuw beleeft. Helaas kan uw kind tijdens een van deze boze episodes het slachtoffer worden.
  • Studies tonen zelfs een toename aan van geweld in de huizen van ouders met PTSD. Dit geweld wordt opgesplitst in huiselijk geweld tussen partners en geweld tegen kinderen, die beide negatieve gevolgen kunnen hebben voor de ontwikkeling van uw kind.
  • Als uw symptomen ervoor zorgen dat u gewelddadig wordt en u of uw kind in gevaar brengt, zoek dan onmiddellijk hulp of leer uw kind om hulp te krijgen.

Vragen en antwoorden

 • Waarom gaat dit artikel ervan uit dat alleen mannen PTSS krijgen?
  Het artikel stelt niet dat vrouwen niet vatbaar zijn voor PTSD. Eventuele veronderstellingen van de kant van het artikel zijn louter toevallig.

Medische disclaimer De inhoud van dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor professioneel medisch advies, onderzoek, diagnose of behandeling. U dient altijd contact op te nemen met uw arts of een andere gekwalificeerde beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg voordat u begint, verandert of stopt met enige vorm van gezondheidsbehandeling.
Deze site gebruikt cookies om het verkeer te analyseren en om advertenties te personaliseren. Als u ermee doorgaat deze site te gebruiken, stemt u in met het gebruik van cookies. Ga voor meer informatie naar ons privacybeleid.
FacebookTwitterInstagramPinterestLinkedInGoogle+YoutubeRedditDribbbleBehanceGithubCodePenWhatsappEmail